VInkkejä Saariston rengastielle

VInkkejä Saariston rengastielle

2nd lokakuu 2018 Off By kia

Rengastien merellinen reitti

Turun saaristoon voi tutustua ajamalla läpi upean ja monipuolisen Saariston rengasreitin. Sen pituus on 250 kilometriä, ja se lähtee Turusta kiertäen takaisin sinne läpi Naantalin, Kustavin, Iniön, Houtskarin, Korppoon, Nauvon sekä Paraisten. Reitti vastapäivään Turusta Naantaliin päin kiertäen on usein vähemmän ruuhkainen.

Saariston rengastie on koottu nykymuotoonsa vuonna 1997 Merenkulkulaitoksen käynnistämässä hankkeessa, ja sen tarkoituksena on paitsi edistää saariston matkailua ja tunnettuutta myös parantaa kulkuyhteyksiä saariston ja mantereen välillä sekä saariston sisäisesti. Rengastiellä kuljetaan sekä yleisellä tiellä 160 – 190 kilometrin verran, ja myös neljällä lautailla, kolmella lossilla ja 1-2 yhteysaluksella vesien ylitse yhteensä 30 – 50 kilometrin matkalla.

Saariston rengastie on kokonaisuudessaan avoin kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun. Tuolla välillä liikennöi myös yhteysalus M/S Antonia Iniön ja Houtskarin välillä, muina aikoina ei jolloin aikoina reitin voi kulkea ainoastaan Iniön Daleniin, tai Houtskarin Mossalaan saakka. Rengastien kiertää vuosittain noin 20 000 matkailijaa, ja sen vuoksi suositellaan varaamaan etukäteen lauttapaikat sekä majoituspaikat. Rengastien voi kulkea paitsi autolla cruisaillen, myös moottoripyöräillen tai polkupyöräillen.

Matkan varrella on lukuisia luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä matkailijoille suunnattuja palveluita, joten sen kiertämiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa jotta reitin voi kiertää kiirehtimättä ja nautiskellen saariston upeista maisemista ja leppoisasta tunnelmasta. Jos koko rengastie tuntuu liian pitkältä kiertää tai aikaa on rajoitetusti, voi valita myös lyhyemmän reitin, jolloin Pieni rengastie joka oikaisee Rymättylän kautta on hyvä vaihtoehto.

Nähtävyyksiä matkan varrelta

Saaristoreitti alkaa lähtemällä Turusta Paraisten suuntaan, tai ruuhkan välttämiseksi sen vois siis myös kiertää vastapäivään aloittamalla kierroksen Naantalista. Reitti on mahdollista kiertää päivässäkin, mutta enemmän siitä saa irti varaamalla aikaa pari-kolme päivää. Tutustumista riittää. Parainen on kokonaan veden ympäröimä kaupunki, ja siellä on aistittavissa mannermaista sekä vanhan ajan tunelmaa ihanissa kahviloissa, ja siellä voi piipahtaa vaikka tutustumassa Fredrika Runebergin kotitaloon joka on nykyisin museona. Paraisilla sijaitsee myös Airiston lomakeskus, jossa on tarjolla herkullista saaristolaisruokaa vatsan täytteeksi, hieno hiekkaranta ja jylhiä kallioita.

Seilin saari on mielenkiintoinen kohde joka sijaitsee Nauvossa. Se on synkän ja kiehtovan historian omaava saari, mutta nykyään suosittu vierailukohde. Korppoossa taas kannattaa vierailla Rumarin sääasemalla, jossa voi nauttia vaikkapa kahvit näköalatornissa josta näkee saaristoon 50 metrin korkeudelta. Kaukaiselta Iniöltä löytyy kivikirkko joka on nimetty ruotsin prinsessan mukaan.

Louhisaaren kartano on yksi ehdoton vierailukohde Saariston rengasreitillä. Se on Askaisissa sijaitseva 1650-luvun linna joka on Marsalkka Mannerheimin synnyinkoti. Siellä on tarjolla päivittäin lounas. Naantalissa puolestaan on kauniita vanhoja rakennuksia ja vanha kaupunki, sekä upea rantabulevardi tunnelmallisine kahviloineen ja ravintoloineen. Myöskin presidenttimme kesäasunto Kultaranta sijaitsee Naantalissa, ja sen puutarhassa on myös mahdollista käydä tutustumassa opastetuilla kierroksilla.