Trollstigen Norjassa

Trollstigen Norjassa

17th helmikuu 2019 Off By kia

Historiallinen kulkuväylä vuorien välillä

Kansallinen matkailutie Trollstigen on Norjan vuoristossa huikeana siksakkina kiemurteleva tieosuus joka on osa Fylksvei 63 -tietä. Trollstigen yhdistää Romsdalin ja Valldalin laaksot ja se on kapea ja jyrkkä tie, jossa on peräti 11 hankalaa neulansilmämutkaa. Tie on itsessään Norjan kolmanneksi suosituin turistinähtävyys, ja se on avoinna toukokuusta syyskuuhun, eli ensilumien saapumiseen saakka. Sesonkiaikana tietä voi kulkeä jopa 3 000 ajoneuvoa päivässä.

Trollstigen on rakennettu vanhan vuorenylityspaikan kohdalle ja sen historia juontaa Romsdalin maatilalla järjestettyihin suuriin markkinoihin, joihin kuljettiin Valldalista vuoren yli polkua pitkin. Kulkuyhteyttä haluttiin kiihkeästi parantaa, ja niinpä vuosina 1776-1781 tien kuntoa kohotettiin huomattavasti. 1900-luvun alkupuolella tiestä tehtiin ratsutie, mutta vielä silloinkin osa tiestä oli hyvin kapeaa, osin aivan polkua, kunnes 1916 aloitettiin sitten nykyisen tien rakentaminen. Tietä rakennettiin kahdeksan pitkää ja hankalaa vuotta, eli helppo urakka se ei ollut. Vanha tie on myös suurelta osin näkyvissä, ja sen nimi on Klovstien. Vanha tie toimii nykyisin retkipolkuna ja se menee aina laakson pohjalle saakka jossa se ylittää joen, Trollstigenillä on silta ylempänä vesiputouksen luona. Trollstigeniä on kunnostettu myöhemminkin, viimeksi vuosina 2005-2008 peruskorjattiin osa tiestä suurten matkailijavirtojen vuoksi.

Trollstigenillä cruisailu

Lähdettäessä cruisailemaan pitkin Trollstigeniä, on hyvä ottaa huomioon tien jyrkkyyden, peräti jopa 9 %, ja kapeiden neulansilmän mallisten mutkien vuoksi muutamia seikkoja. Ensinnäkin auton kannattaa olla vähintään normitehoisella moottorilla varustettu, eli mopoautolla esimerkiksi ei ehkä kannata tielle suunnata. Eikä isolla matkailuautolla tai yhdistelmällä, varsinkaan jos vetoautossa on pienitehoinen moottori. Tie on muutenkin kapea, ja paikoitellen vain todellakin yhden kaistan levyinen, ja siellä voi hyvinkin tulla vastaan myös suurempia ajoneuvoja. Kahden ajoneuvon, saatika ison matkailuauton tai bussin kohtaaminen voi olla melkoisen hankalaa. Ylöspäin ajavalla on tiellä etuajooikeus, eli alaspäin menevä peruuttaa tällaisissa kohtaamisissa. Moottorijarrutuksen käyttö on alaspäin kuljettaessa tärkeää, jotteivat jarrut ylikuumene jatkuvasta jarruttelusta. Ajoneuvon tai yhdistelmän suurin sallittu pituus on Trollstigenillä 13,1 metriä.

Trollstigen on myös Norjan toiseksi suosituin luontonähtävyys. Sen alkupäässä on Trollstigfotenin näköalapaikka, jossa näköalat ovat huimat. Tieltä avautuu myös näkymä Unescon maailmanperintöluettelon kohteeseen Gerangerinvuonoon jonka sanotaan olevan maailman kauneimpia vuonoja. Vuonot ovat syntyneet paikkoihin, jossa on aiemmin virrannut tai virtaa jäätikkö. Norja on vuonojen maa, ja maastoltaan valtaosiltaan vuoristoa, ainoastaan maan kaakkoisessa osassa on tasaisempaa aluetta. Trollsigtigeniä ympäröikin yli useampi yli tuhat kilometriä korkeaa vuorta kuten Stigbotnhornet sekä Bisben. Bisbenin korkein huippu on 1 462 metriä ja Stigbotnhornetin 1 593 metriä. Stigrorassa on puolestaan turistikeskus josta löytyy kahvila sekä matkamuistomyymälä. Aiemmin turisteja varten oli vain mökkejä joissa myytiin matkamuistoja, mutta ne purettiin uuden matkailukeskuksen tieltä vuonna 2005-2008, jolloin tietä parannettiin. Kansalliseksi matkailutieksi Trollstigen valittiin vuonna 2012.