Pacific Coast Highway

Pacific Coast Highway

6th heinäkuu 2019 Off By kia

Pacific Coast Highwayn, eli Kalifornian Valtatien nro 1 Yhdysvaltojen länsirannikolla sanotaan olevan maailman kaunein cruisailureitti. Se kulkee San Franciscon pohjoispuolelta aina Los Angelesin eteläiselle puolelle saakka. Reitti on noin 200 kilometriä pitkä, ja se on nimenomaan rauhalliseen nautiskelevaan cruisailuun sopiva maisemareitti. Aikaa reitin ajamiseen saa kulumaan parikin päivää, jos pysähtelee tarpeeksi tiuhaan näköalapaikoilla ja nähtävyyksiä katsomassa, ja yöpyy vaikkapa matkan varrella perinteisessä jenkkimotellissa. Saman matkan Los Angelesista San Franciscoon voi toki nykyään ajella myös suoraa moottoritietä pitkin, jos tarkoituksena on vain kulkea tuo väli.

Pacific Coast Highway on nykyisin suojelukohde, ja se on rakennettu 1930-luvulla suuren laman aikaan hätäaputöinä. Tuolloin sen kaunis maisemaa myötäilevä linjaus oli tarkoituksellista ja siinä otettiin huomioon myös luonnonsuojelulliset tekijät. Toisella puolella tietä pauhaa Tyyni Valtameri, ja toisella puolella jylhät vuorijonot. Reitillä on viisi jyhkeää siltaa joista muun muassa Bixby Bridge on rotkon yli rakennettu yli 100 metriä korkea betonisilta. Pacific Coast Highwayn reittiä suositellaan ajettavaksi pohjoisen suunnasta kohti etelää, jotta siitä saa parhaiten hyödynnettyä näköalatasanteiden upeat näkymät ilman turhia tien ylitysriskejä.

Yksi mukava pysähdyspaikka matkan varrella on Montereyn satamakaupunki, tosin nykyisekseen laajentuessaan kaupunki on siirtynyt kauemmas rannasta mutta sen satamassa on edelleen aistittavissa kaupungin kuuluisuuden, kirjailija John Steinbeckin kirjojen tunnelmaa. San Simeonin kohdalla reitillä on yksi sen päänähtävyyksistä, Hearst Castle. Siellä on vaikuttava, edesmenneen lehtimoguli Hearstin palatsialue, jossa on sulassa sovussa antiikin temppelityyliä ja välimerellistä kirkkotaidetta yhdstettynä meksikolaiseen karjatilan estetiikkaan sekä roomalaiseen kylpylään. Aikamoinen yltäkylläisyyden sillisalaatti.

Sopiva puolimatkan etappi Pacific Coast Highwayta ajellessa on esimerkiksi Clint Eastwoodin kuuluisaksi tekemä rantakaupunki Carmen. Pitkin rannikkoa on lukuisia viinitiloja, ja Carmenin kukkuloilla sijaitsee Clint Eastwoodin viinitila, ja onpa hän toiminut kaupungin pormestarinakin.

Big Surin julkisten asuttama alue on puolestaan henkeäsalpaavan upeaa maisemaa jyrkkine rinteineen ja kuohuvan valtameren laajoine horisontteineen. Muun muassa kuvataiteilija Henry Millerin elämäntyölle on Big Surin alueella omistettu kulttuurikeskus. Pacific Coast Highway päättyy Santa Monicaan, jossa on myös päätepiste toisellakin Amerikan mantereen kuuluisalla cruisailutiellä Route 66:lla. Jatketaanko matkaa?