Onko mahdollista matkustaa maailman ympäri autolla?

Onko mahdollista matkustaa maailman ympäri autolla?

7th helmikuu 2019 Off By kia

Moni haaveilee maailmanympärimatkasta, mutta onko maapallo mahdollista kiertää autolla, siis siten, ettei yhtään reitin pätkää kuljeta lentokoneella? Tätä pohditaan artikkelissamme. Jatka lukemista ja saatat yllättyä.

Kuinka paljon ajokilometrejä kertyy maailmanympärysmatkalle, jos matka taitetaan autolla?

Otsikossa esitettyyn kysymykseen voidaan vastata yhdellä sanalla: paljon! Tällainen maailmanympärysmatka sopiikin sellaiselle kuskille, joka tykkää ajamisesta, eikä arastele ajaa vieraillakaan teillä. Ajokulttuurihan vaihtelee melkoisesti maailman eri kolkissa, joten omiin taitoihin tulee luottaa kuin teräkseen!

Eräs esimerkkitapaus kertoo ajokilometrejä kertyneen noin 79 200. Kilometrit jakautuivat siten, että Euroopassa ajettiin menomatkalla 4 750 km. Etelä-Amerikassa Montevideon ja Cartagenan välillä ajettiin 22 950 km, Keski- ja Pohjois-Amerikassa Panaman ja Vancouverin välillä 30 750 km. Euraasiassa Vladivostokin ja Prahan välillä kilometrejä tuli 20 750 km. Melkoisen paljon kilometrejä siis kertyi kyseiselle matkalle, minkä lisäksi matkaa taitettiin sekä rahti- että risteilylaivalla, purjeveneellä ja autolautalla. Aikaa matkan taittamiseen meni kaikkiaan 413 päivää, matkalla oltiin siis reilu vuosi.

Kuinka paljon dieseliä autolla kuljettava maailmanympärysmatka kuluttaa?

Myös tähän otsikossa esitettyyn kysymykseen voisi vastata yhdellä sanalla, ja todeta että paljon! Edellisessä esimerkissämme dieseliä kerrottiin kuluneen noin 6,5l/100 km. Käytössä olleessa autossa oli Nissanin turbodiesel. Ja koko matkalla dieseliä kului noin 5 000 litraa.

Kuinka säästää rahat maailmanympärimatkaa varten?

Suunniteltaessa maailmanympärysmatkaa ovat hyvät säästövinkit tarpeen. Kuten jo edellä esitelty esimerkki osoittaa, niin pelkästään dieseliin saa kulumaan melkoisen summan rahaa jos matka taitetaan autolla. On kuitenkin hyvä muistaa, että jo pienillä arjen valinnoilla voi säästää rahaa matkaa varten.

Ehkäpä voisit vaikka lopettaa lehtitilaukset matkaa edeltävän vuoden ajaksi, sillä tiedossa on niin upeita elämyksiä, ettei mikään lehti voi niitä korvata. Jos sinulla on lapsia, tilaa lastenvaatteet netistä ja säästä sekä rahaa että aikaa. Kaikki turhat ostokset kannattaa myös jättää väliin – ja turhilla tarkoitamme nyt vaikkapa kahviloiden erikoiskahveja. Sillä vaikka näiden summat tuntuisivatkin pieniltä, kertyy näistä pienistä ostoista hyvin pian merkittävä lisä matkakassaan, kunhan vain maltat jättää ne tekemättä. Tietysti jokainen päättää itse mistä voisi kenties luopua.

Osa ottaa ennen matkaa lisätöitä ansaitakseen rahaa matkakassaan. Kun upea loma on tiedossa, ei ylimääräinen puurtaminen ehkä tunnu niin raskaalta. Erään lehtijutun mukaan suomalaisen lapsiperheen maailmanympärimatkalle kertyi hintaa reilut 53 000 euroa, mikä saattaa tuntua masentavalta, jos matkakassaasi on kertynyt vasta muutamia ropoja. Mutta kannattaa muistaa, että huomattavasti tätäkin edullisemmin on mahdollista päästä matkaan; kaikki riippuu valinnoistasi sekä hyvästä etukäteissuunnittelusta. Kun tavoite on selkeänä mielessä, on sitä kohti helpompaa ponnistella!

Etukäteen kannattaa myös selvitellä, olisiko oman asuntosi vuokraaminen ulkopuoliselle mahdollista matkan ajaksi. Silläkin voit ansaita itsellesi lisää matkarahaa. On kuitenkin tärkeää valita luotettava vuokralainen, muutoin asunnon vuokraamisesta saattaa nimittäin aiheutua enemmän kuluja kuin tuloja, ja kotiin palatessa vastassa saattaa olla ikävä yllätys. Jos sinusta tuntuu, ettet saa kasaan aivan riittävästi rahaa matkaa varten, ja ettet voi olla tekemättä töitä niin kauan kuin matka maailman ympäri kestää, niin nykyteknologian ansiosta töitä on usein mahdollista tehdä myös matkan varrella, kunhan käytössä on toimiva nettiyhteys!