Kohteina Deadwood, Mount Rushmore ja Yellowstone

Kohteina Deadwood, Mount Rushmore ja Yellowstone

26th maaliskuu 2019 Off By kia

Deadwood

Jos olet Yhdysvalloissa Etelä-Dakotassa ja käytössäsi on auto, voisit ottaa ajelun kohteeksi Deadwoodin. Se on kultakuumeen aikana vuonna 1876 perustettu länkkärikylä, josta kasvoi nopeasti pahamainen ja lainsuojaton kaupunki. Kaupungin meno rauhoittui vasta 1900-luvun puolella, ja sen pahamainen historia on antanut aihetta myös kaupungin nimeä kantavalle televisiosarjalle. Asukkaita kaupungissa sen kukoistuksen aikana oli parhaimmillaan noin 5 000, nykyään siellä asustelee 1 300 asukasta. Kaupungissa on edelleen aistittavissa entisajan lännenmeininki ja sen väkivaltainen menneisyys on jättänyt kaupunkiin leimansa. Tutustumisen arvoinen paikka.

Mount Rushmore

Ainutlaatuisessa Mount Rushmoressa voi vierailla samalla päiväajelulla. Se on kuuluisa vuoreen veistetty maamerkki, jossa jättimäisinä hahmoina katsovat kaukaisuuteen Yhdysvaltojen entiset presidentit George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt sekä Abraham Lincoln. Muistomerkkejä alettiin veistää vuoreen vuonna 1927, ja niitä tehtiin aina vuoteen 1940-luvulle saakka. Alunperin tarkoituksena oli veistää presidentit graniittikallioon vyötärölle saakka, mutta rahapula, vaihtelevat sääolosuhteet ja kiistely National Park Servicen kanssa vaikeuttivat työtä, ja patsaat jäivät tälle asteelle.

Yellowstone

Toiselle päivälle retkikohteeksi voisi ottaa Yellowstonen, jonne on noin kuuden tunnin ajomatka Deadwoodista ja Mount Rushmoresta. Yellowstone on maailman vanhin kansallispuisto (perustettu 1872), joka sijaitsee tulivuoren päällä. Se on kuuluisa ainutlaatuisesta jylhästä luonnostaan, vesiputouksistaan, kanjoneistaan, geysireistään ja kuumista lähteistään, ja siellä käy vuosittain useampi miljoona vierailijaa.