Autolla kruisailu

Autolla kruisailu

2nd tammikuu 2019 Off By kia

Autolla ajelu eli kruisailu on erityisesti nuorten keskuudessa suosittu vapaa-ajan viettomuoto. Myös moni vanhempi ihminen nauttii autolla ajelusta, vailla tarkkaa päämäärää. Kukapa ei muistaisi omasta lapsuudestaan sunnuntaiajelua äidin ja isän kanssa. Saatettiin käydä pitkäkin autoajelu jossain kauempana ja lopulta palattiin sitten takaisin kotiin mieli virkeämpänä. Maisemia oli mukava katsella, mutta nykyisin tämä ei ehkä enää ole niin suosittua. Nykyään lapsilla ja nuorilla on autossa yleensä mukana älypuhelimet, joten maisemat ovat vaihtuneet kännyköiden ruutuihin.

Joka tapauksessa autolla ajeleminen on nuorten, erityisesti vasta ajokortin saaneiden, suosittu harrastus. Monesti nuori hankkii ensimmäiseksi autokseen jonkin halvahkon ajopelin ja pääasiana on vain päästä liikkumaan itse tai kavereiden kanssa paikasta toiseen. Joskus myös voidaan lähteä ajelemaan ”kylille” ja katsomaan näkyykö tuttuja. Tätä kylillä ajelua harrastetaan yleensä lähiön tai kaupungin keskustassa. Myös isot parkkialueet ovat suosittuja kokoontumispaikkoja erityisesti viikonloppuisin. Näitä löytyy esimerkiksi markettien tai huolto-asemien edustalta.

Hyvä auto kruisailuun

Millainen sitten olisi ihanteellinen auto kruisailuun? Se tietysti riippuu jokaisen omista mieltymyksistä ja budjetista, mutta useimmiten auton tulisi olla edes jonkin kokoinen, jotta kokemus olisi nautinnollinen. Jos rahoituksen kanssa on ongelmia, niin apuja voi saada budjettia varten esimerkiksi https://www.freedomrahoitus.fi/ sivustolla.

Autolla kruisailu ei ole miellyttävää, mikäli joudut istumaan jalat koukussa ja pää kiinni auton katossa. Puhumattakaan siitä että auto tuntuu jäävän muiden tielläliikkujien jalkoihin. Suosittuja nuorten kruisailuautoja ovat monet japanilaiset merkit, kuten Toyota, Honda ja Nissan. Ne ovat yleensä suhteellisen edullisia hinnaltaan ja kuitenkin melko hyvälaatuisia. Myös saksalainen BMW on suosittu nuorten automerkki ja kaupungilla näkeekin vähän iäkkäämpiä bemareita, joissa on nuoria kyydissä. BMW edustaa enemmänkin statusta, kuin edullista hintaa ja käytännöllisyyttä. Moni nuori haluaa hankkia bemarin, koska se on bemari.

Olipa autosi sitten mikä hyvänsä, niin ajo-ominaisuudet olisi hyvä olla kunnossa. Auton tulee olla vakaa tiellä, jousitus tulee olla hyvä ja auto saisi olla ihan pirteä ajettava. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin kruisailla autolla ja painaa kaasua, mutta auto ei liikukaan mihinkään.

Kruisailun tulevaisuus ja ekologisuus

Nykyisin autoista puhuttaessa ei voida olla puhumatta myös ympäristöasioista. Totuushan on, että vielä polttomoottorien aikakaudella autolla kruisailu ei ole ekologisesti mitenkään kovinkaan järkevää. Aina parempi jos voit yhdistää kruisailuun jonkin hyödyllisen asian, esimerkiksi kaupassa käynnin tai tarjoat kaverillesi tai äidillesi kyydin jonnekin mihin hän sitä tarvitsee.

Bensiini- ja diesel-käyttöiset autot saastuttavat ilmaa hiilidioksidipäästöillä, joten turhaa ajelua suositellaan nykyisin vältettäväksi. Kun hybridi- ja sähköautot yleistyvät entisestään, niin tilanne voi olla taas toinen. Ne eivät saastuta ilmastoa, joten sen puolesta ei ole tarvetta rajoittaa autolla ajelua. Tietysti auton käyttämä sähkökin tuotetaan jotenkin, mutta ainakaan ilmasto ei saastu auton käytöstä. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että sähköautot ovat kovin yleisiä Suomessa ja siihen saakka erityisesti nuoret ajelevat vielä vanhemmilla diesel- tai bensiiniautoilla.

Jokaisen on tietysti itse harkittava miten haluaa omalla kohdallaan toimia. Joillekin ympäristöasiat voivat olla tärkeitä, eivätkä he halua ajella autolla. Joku muu taas voi arvostaa vapaata liikkumista ja nauttii aivan eri tavalla päämäärättömästä kruisailusta. Totta kuitenkin on että jokaista varmasti kiehtovat uudet maisemat ja paikat.