Autolla ajelu eri puolilla maailmaa

Autolla ajelu eri puolilla maailmaa

12th toukokuu 2019 Off By kia

Monet ihmiset nauttivat vauhdin hurmasta auton kyydissä. On myös mukava katsella vaihtuvia maisemia ja tutustua aivan uusiin paikkoihin, joissa ei ole ennen käynyt. Autolla ajelu edustaa ennen kaikkea vapautta – vapautta mennä sinne missä ei ole ennen käynyt. Monissa maissa on autoille hieman erilaisia käyttötarkoituksia ja autolla ajelu mielletään joko hienoksi kokemukseksi tai sitten välttämättömäksi pahaksi. Nykyään myös ekologisuus ja vihreät arvot korostuvat monessa kulttuurissa, joten autolla ajelua ei enää automaattisesti pidetäkään ”coolina” ja siistinä juttuna. Hyvät ajovarusteet ovat myös tärkeät autolla ajelussa. Esimerkiksi converse tennarit ovat hyvä valinta kengiksi, kun matkaa taittaa autolla.

Autolla ajelu Suomessa

Suomessa on hyvä tieverkosto ja ihmiset ovat tottuneet liikkumaan autolla. Etenkin harvempaan asutuilla alueilla on huonommat joukkoliikennemahdollisuudet, joten auto voi olla jopa ainoa mahdollinen kulkupeli. Jos lähimpään kauppaan on matkaa vaikkapa 30 kilometriä ja jääkaapista on ruoka loppu, voi olla hankalaa jäädä odottamaan seuraavaa bussia, jos se tulee vasta seuraavana päivänä. Tai ehkä oman talon edestä ei kulje mitään joukkoliikennettä. Tällöin auto on enemmän kuin tärkeä.

Suomalaiset myös käyttävät autoa yleensä tarpeelliseen liikkumiseen. Päämäärätön ajelu on vähentynyt siitä mitä se on joskus aiemmin ollut. Tähän on toki vaikuttanut bensiinin ja dieselin hintojen nousu. Nykyihminen on myös paljon kiireisempi kuin vaikkapa 70- tai 80-luvulla. Ihmisillä ei ole enää aikaa vain olla ja lähteä ajelemaan autolla ja katselemaan maisemia. Lähes kaikki matkat autolla tehdään syystä. Milloin pitää ehtiä töiden jälkeen kauppaan, hakea lapset tarhasta, viedä teini balettitunnille, milloin pitää ehtiä itse kuntosalille. Etelä-Suomessa, erityisesti Helsingin alueella joukkoliikenne on organisoitu hyvin ja siellä auto ei ole välttämättömyys. Monesti esimerkiksi bussilla tai raitiovaunulla pääsee paljon nopeammin paikasta toiseen kuin omalla autolla, koska tiet ovat monesti tukossa tai parkkipaikkaa joutuu etsimään todella kauan.

Amerikkalaiset ovat tottuneita autoilijoita

Amerikan ihmemaa on perinteinen autolla ajelun mekka. Bensa on halpaa, tai ainakin halvempaa kuin monessa muussa maassa, ja autot ja tiet ovat valtavia. Siellä pienetkin matkat taitetaan monesti autolla, eivätkä ihmiset ole muuhun tottuneetkaan. Siellä myös välimatkat voivat olla ihan eri luokkaa kuin Suomessa, eikä matkaa pidetä mitenkään erityisen suurena. Voidaan lähteä esimerkiksi käymään sukulaisten luona päiväreissu ja matkaa on yhteen suuntaan vaikkapa 500 kilometriä. Autolla ajelu kuuluu kulttuuriin ja monesti matkaa taitetaan myös yöaikaan, jos autossa on useampi henkilö. Joku nukkuu aina vuorollaan ja muut ajavat. Näin saatetaan tehdä yhtäjaksoisesti vaikkapa 2000 kilometrin matka. Ja mikäpä siinä on ajaessa valtavaa highwayta, aurinko paistaa mukavasti ja auto rullaa vakaasti tien päällä. Esimerkiksi Suomessa keliolosuhteet ovat monesti haastavat, joten monet saattavat välttää turhaa ajelua, tai sitten turvautuvat vaikkapa bussiin tai junaan.

Kiinalaiset autoilijoina

Kiinassa on viime vuosina rakennettu valtavia moottoritiekomplekseja. Ihmisillä ei ole ennen ollut mahdollisuutta hankkia autoja, mutta viime vuosien nopea talouden kehittyminen on tehnyt mahdolliseksi auton hankinnan. Monet tiet ovatkin nyt ruuhkaisia ja kiinalaiset yrittävät välttää autolla liikkumista, jos ei ole aivan pakko lähteä matkaan. Autokanta on kasvanut paljon nopeammin kuin tieverkosto, joten siellä autoilu mielletään monessa paikassa välttämättömäksi pahaksi.