Amalfin rannikko ja Amalfi Coast Road Italiassa

Amalfin rannikko ja Amalfi Coast Road Italiassa

13th kesäkuu 2019 Off By kia

Amalfin rannikko ja sen kylät

Eteläisessä Italiassa lähellä Napolia sijaitsee pala kauneinta Italiaa, eli Amalfin rannikko. Se on ollut yksi Unescon maailmanperintökohteista vuodesta 1997 lähtien. Perusteina on sen luonne perinteisenä kulttuurimaisemana ja tyypillisenä Välimeren maan maisemana jossa on nähtävissä kulttuurin ja historian kehitys sekä alueelle tyypillinen luonto.

Amalfin 50 kilometrin pituisen rannikon erikoisuuksia ovat siis paitsi sen

upeat maisemat myös lempeä ilmasto ja kauniit kaupungit. Se sijoittuu maantieteellisesti 15 Italian kunnan alueelle. Kaupunkeja on useampia ja niistä tunnetuimpia ovat Amalfin lisäksi Positano ja Ravello. Jo antiikin roomalaiset rakennuttivat ja asuttivat Amalfin rantoja huviloissaan. Rannikolla oli aikanaan myös tärkeä asema kaupankäynnissä.

Amalfin kaupungissa asuu noin 5 000 asukasta, ja se sijaitsee Napolista noin 50 kilometriä kohti etelää. Amalfin kaupunki on suosittu turistikohde, ja se tunnetaan myös Limoncello -sitruunaliköörin yhtenä valmistuspaikkana Sisilian ja Sardinian ohella. Kaupungista on todella huikeat näkymät kallionrinteeltä alas rotkoihin ja merelle.

Positanon kunnassa on puolestaan asukkaita noin 4 000, ja se sijaitsee Sorrentosta 10 kilometriä itään päin. Positanossa on upeaa rantaviivaa ja se on rakennettu todella jyrkälle kallion seinämälle mitkä antaa huikeat näköalat alas merelle. Kylässä on paljon ravintoloita, ja se on suosittu turistikohde. Positanon liittymä tulee rantareitillä vastaan yllättäen, joten sen ohi ajaa helposti. Kaupungissa on myös niukasti parkkitilaa, ja alas rannalle ei auton kanssa kannata edes yrittää. Eli kaupunkiin kannattaa tutustua jalkautuen.

Ravello on rinteeseen sijoittuva hienostunut kaupunki huikeilla näköaloilla, ja se on paitsi turistikaupunki, myös houkutellut loma-asukkaikseen lukuisia julkisuuden henkilöitä. Asukkaita Ravellossa on noin 2 500.

Amalfi Coast Road

Salernosta, Napolin eteläiseltä puolelta alkaa Amalfi Coast Road -niminen, noin 30 kilometrin pituinen maisemareitti, joka kulkee Sorrenton niemimaan eteläistä puolta. Sen sanotaan olevan yksi maailman upeimmista rannikkoja kiertävistä cruisailureiteistä todella jyrkkine rinteineen. Tie on rakennettu pitkin mutkittelevia vuorenrinteitä ja välillä jopa ihan kirjaimellisesti meren päälle. Näissä kohdissa tie on tuettu kallionseinämästä kohti merta palkeilla tai pengertämällä, ja näköalat ovat sen mukaiset.

Maisemat ovat harmaasävyisiä ja joskus sumuisiakin, mutta turistikohteiden ulkopuolella ne ovat autenttista italialaista maalaismaisemaa. Vuorenrinteessä kulkevaa mutkittelevaa kapeaa tietä saa ajoittain ajaa kieli keskellä suuta, mutta mutkiin on ennakoinnin helpottamiseksi asennettu peilejä, töötit toimivat autoissa ja pysähdyspaikkoja ja levennyksiä on kiitettävästi. Paikalliset tosin ajavat tiellä melkoisen vauhdikkaasti, ja välillä on kohteliasta antaa tietä jos huomaa jonon kertyvän perään. Ajelureitin varrella on lukuisia pieniä kyliä eli edellämainitut Amalfi, Positano ja Ravello, sekä myös muun muassa Atrani, Minori, Scala, Tramonti sekä Cetara, Maiori ynnä Vietri sul Mare.