Legendaarinen Route 66

Legendaarinen Route 66

11th heinäkuu 2018 Off By kia

1920-luvulla alkoi Yhdysvalloissa kyteä ajatus kansallisesta valtatiejärjestelmästä, ja Route 66 on yksi alkuperäisistä U.S Highway -teistä. Se rakennettiin 1927 ja päällystettiin 1938. Pituutta tiellä oli kaikkiaan 3 755 kilometriä. Tiestä tuli nopeasti suosittu sen suotuisan reitin ja maaston vuoksi. Maasto tieosuudella on enimmäkseen aivan tasaista, minkä vuoksi myös rahtiliikenne käytti tietä paljon. Tiellä oli kuitenkin myös vaarallisia mutkia ja jokunen jyrkkä tieosuuskin, tämän vuoksi tielinjausta muutettiin ja hienosäädettiin sen 60-vuotisen kauden aikana ainakin neljä kertaa. Valtatie Route 66 kulki myös useiden pikkukaupunkien ja kylien läpi, mikä toi tien varrelle lukuisia pysähtymismahdollisuuksia, sekä myös ohikulkupaikkakunnille töitä.

1950-luvulla alettiin valmistella uutta nopeamman tieverkoston rakentamista, ja Route 66:sta tuli lähinnä matkailijoiden pääreitti, eli lomalijoiden jotka matkasivat Los Angelesiin. Turismi toi tien varrelle lisää lukuisia motelleja, huoltoasemia, nähtävyyksiä sekä muita pysähdyspaikkoja. Siellä oli käärmefarmeja ja mielikuvituksellisia motellirakennuksia, myyntikojuja, ja myös ensimmäiset pikaruokapaikat pystytettiin Route 66 varrelle.

Route 66 suosio alkoi pikkuhiljaa hiipua nopeampien teiden valmistuessa, ja lopullisesti 1980-luvulla, kun Yhdysvaltoihin valmistui nopeammalle liikenteelle uusi kattava moottoritieverkosto Interstate Highway Systems. Sen useilla teillä korvattiin myös Route 66, joka sekin kaksikaistaiseksi muutettuna suljettiin liikenteeltä lopullisesti vuonna 1985. Syynä oli se ettei tietä enää tarvittu. Sen korvasivat useat uudet tiet, kuten Interstate-tiet numeroilla 55, 44, 40,15 sekä 10.

Osia Route 66:sta kuitenkin jäi käyttöön paikallisteinä, osa yksityisteinä, ja joissakin kaupungeissa se muodosti liittymistien moottoritiehen. Kaikkiaan noin 80 prosenttia alkuperäisestä Route 66:sta on kuitenkin edelleen ajokelpoisessa kunnossa, ja se on sulkemisestaan huolimatta edelleen liki kokonaan ajettavissa.

Nykyisin tien kunnossa olevia osia kutsutaan nimellä Historic Route 66, ja niiden muodostama maisemareitti kulkee Chigacosta Santa Monicaan. Uusista kartoista tie löytyykin nykyisin tällä nimellä. Myös monien paikallisessa käytössä olevien tien osien nimestä löytyy alkuperäisen tien numero 66.