Transfagarasan Romaniassa

Transfagarasan Romaniassa

26th elokuu 2018 Off By kia

Top Gear -ohjelman kuljettajat ajoivat Romanian halki vuonna 2009, ja matkan päätteeksi Jeremy Clarkson totesi tien olevan paras maailmassa. Eli Transfagarasan Romaniassa, 150 kilometrin pituinen huikea vuoristotie, joka ylittää Karpaattien vuoriston pohjois-eteläsuuntaisesti, on rakennettu vuosina 1970-1974. Tuolloin Romaniassa oli vallassa Nicolai Ceausescu, jonka kaudella ei säästelty rahaa eikä ihmishenkiä, ja tämän tien rakentamiseenkin kului paitsi huomattavasti rahaa ja kuusi miljoonaa kiloa dynamiittia, niin myös tietyömaalla menehtyi onnettomuuksissa melkein 40 sotilasta. Tie rakennettiin siis sotilasvoimin, ja sen rakentamisen alkuperäinen tarkoitus oli ainakin muodollisesti varmistaa armeijan huoltovarmuus yli vuoriston. Tosin syynä on epäilty olevan myös vain halu näyttää mihin Ceausescu kykenee.

Tie kulkee Transilvanian ja Valakian alueiden välillä, ja se yhdistää myös Sibiun ja Piteskin kaupungit. Tosin talviaikaan tie on yleensä suljettu riippuen lumitilanteesta, useinkin marraskuusta lähtien. Kaikkiaan tie nousee 2 034 metrin korkeuteen Balea-järven kohdalla, ja se kulkee myös viiden tunnelin läpi pisimmän niistä ollessa 884 metrin mittainen.

Matkan varrella on useita majoitus- ja levähdyspaikkoja, ja matkan varrella voi käydä myös ihmettelemässä kreivi Draculaksi kutsutun henkilön eli Vlad Tepesin Poenarin linnaa. Linna on melko alkuperäisessä kunnossa, ja sen juurella on myös majatalo ja ravintola. Pääsymaksu linnaan on pari euroa. Reitin varrella on huikeita vuoristomaisemia ja tiukkoja neulansilmämutkia sekä kohokohtana Vidarun pato, 166 metriä korkea ja 305 metriä leveä rakennelma jonka päällä kulkee autotie.