Tenontie vie Lapissa

Tenontie vie Lapissa

21st toukokuu 2018 Off By kia

Utsjoki, Karigasniemi ja Nuorgam

Tenontie, eli seututie nro 970, on noin 100 kilometrin pituinen mutkitteleva tie upeissa Lapin maisemissa. Se on avattu vuonna 1982 presidentti Mauno Koiviston toimesta, ja tapahtuman ja presidentin kunniaksi on pystytetty myös muistomerkki Pahtavaaraan. Tenontie kulkee Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella, lähtien kunnan kylästä Karigasniemeltä kulkien Utsjoen kirkonkylän läpi ja suuntanaan Nuorgam.

Utsjoella asuu 1 200 henkilöä, ja 5 300 neliömetrin pinta-alaltaan se on Suomen kolmanneksi harvimmin asuttu kunta. Utsjoki sijaitsee aivan Suomen pohjoiskärjessä, ja sen ainoa suomalainen naapurikunta on Inari. Pohjoisessa rajana on Norja.

Utsjoen Karigasniemi on pieni kylä aivan Suomen ja Norjan rajalla, ja siellä on Suomen puolella Suomen ja Norjan välinen raja-asema. Karigasniemen ja Norjan puoleisen kylän Kaarasjoen asukkaat kulkevatkin sujuvasti rajan molemmin puolin esimerkiksi kaupoilla. Asukkaita Kariganiemessä on noin 300.

Utsjoen Nuorgamissa on Euroopan pohjoisin piste, ja se on yksi Suomen kansallismaisemista sekä valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita. Nuorgam on Suomen pohjoisin kylä, ja pieni sellainen sillä sen asukasluku on ainoastaan 130. Se sijaitsee Tenojoen rannalla ja Nuorgamissa sijaitsee myös Suomen ja Norjan välissä oleva raja-asema.

Tenontietä aina Norjaan saakka

Tenontietä kulkiessa Karigasniemeltä Utsjoen kirkonkylään tulee matkaa 147 kilometriä, ja Utsjoelta Nuorgamiin puolestaan kuljetaan 47 kilometriä. Tenon toisella puolella tie jatkuu Norjan valtatienä E6. Tenontiellä ajaessaan saa kokea todellista Lapin erämaata metsäisine maisemineen, kituliaine tunturikoivuneen ja karuine ylänköineen. Maisemat ovat vaihtelevat ja tie ihanan aaltoileva, ja jylhiä maisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan usein levähdyspaikoille. Yksi hienoimmista pysähdyspaikoista on Pahtavaaran näköalapaikalla, josta näkee hyvällä säällä aina Norjaan Rastikaiselle saakka. Matkalla voi myös poiketa kapuamaan esimerkiksi Nuvvus-Ailigas -tunturille Nuvvuksen kylän kohdalla.

Jos tie tuntuu lyhyeltä ja matkaa haluaa jatkaa vieläkin pohjoisemmaksi, pääsee Norjan puolella tietä pitkin ajamaan aina Jäämeren rannalle saakka.